Thursday, April 18, 2024
Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η ψυχολογική προπόνηση στο ποδόσφαιρο

Η ψυχολογική προπόνηση στο ποδόσφαιρο

Η Ψυχολογία παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στο ποδόσφαιρο και οι περισσότεροι σύλλογοι κυρίως της Premier League συνεργάζονται με ψυχολόγους που είναι μία από τις πιο πρόσφατες ομάδες επαγγελματιών που συμμετέχουν για την μέγιστη απόδοση των παικτών ποδοσφαίρου παγκοσμίως. 

Οι Ψυχολόγοι προπονούν τους παίκτες με μια σειρά από τεχνικές και μηχανισμούς που ενεργοποιούν την διάθεση, τροποποιούν τον αρνητισμό, τους μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται το άγχος, τον θυμό τους, τη συγκέντρωση και πολλά άλλα.

Για κάποιους παίκτες η αυτοπεποίθηση και η ψυχραιμία είναι στο αίμα τους αλλά για την πλειοψηφία δεξιότητες όπως η διαχείριση του άγχους, του θυμού και η συγκέντρωση στο στόχο είναι ζητούμενες. 

Η Διανοητική προπόνηση στο ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία των παικτών δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

• Τι είναι αυτό που βοηθά κάθε παίκτη να δίνει τον καλύτερό εαυτό του στο παιχνίδι;

• Τι μπορεί να κάνει ο παίκτης για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του μετά από έναν τραυματισμό;

• Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους παίκτες να συνεχίζουν να επιτίθενται όταν αντιμετωπίζουν δύσκολους αντιπάλους;

• Πώς μπορούν οι παίκτες να διαχειριστούν το άγχος τους ενόψει σημαντικών αγώνων, όταν τα φώτα της δημοσιότητας και η πίεση είναι πάνω τους;

• Πόσο τα προσωπικά τους & οικογενειακά τους προβλήματα επηρεάζουν την απόδοση τους στο γήπεδο;

• Πώς μπορούν οι παίκτες να διατηρήσουν την συγκέντρωση τους στο 100% και να επικεντρωθούν στο στόχο τους κατά βούληση;

Η βελτίωση της ψυχολογίας των παικτών βασίζεται στη ψυχική προπόνηση και απόκτηση δεξιοτήτων με συγκεκριμένες τεχνικές όπως:

• Πως να διαχειριστούν καλύτερα το ανταγωνιστικό στρες και το άγχος 

• Ποια είναι τα αδύναμα σημεία και με ποιους τρόπους θα πάρουν ενδυνάμωση

• Πώς να διαχειριστούν τις Προσωπικές Προκλήσεις

• Πώς να Διαχειριστούν τον θυμό 

• Αυτοέλεγχος (στόχου – αυτορρύθμιση)

• Πώς να διαχειριστούν έναν τραυματισμό

• Συγκέντρωση της προσοχής

• Δημιουργία της κατάλληλης ψυχικής διάθεσης

• στη ενίσχυση της αθλητικής αυτοπεποίθησης

• στην παρακίνηση για περισσότερη προσπάθεια

• Αυτοματισμός της κίνησης.

Πως κρατάς καθαρό το μυαλό στο παιχνίδι; Προτείνουμε στους παίκτες την τεχνική auto talk, που σημαίνει να δίνουν θετικές επιβεβαιώσεις στον εαυτό τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις επηρεάζουν την χημεία του εγκεφάλου και τις ορμόνες. Το αντίθετο δηλαδή αρνητισμός και αρνητική κριτική συσχετίζονται με την ορμόνη του στρες η οποία μειώνει την ικανότητα του προμετωπιαίου λοβού να λειτουργήσει κανονικά δηλαδή να δώσει αυτοέλεγχο και υπευθυνότητα, βεβαιότητα και εμπιστοσύνη. Όπως επίσης και την τεχνική Squashing ANT’s (Automatic Negative Thoughts) που σημαίνει άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών σκέψεων.

Θυμός: Μια εντολή –μια λέξη κλειδί. Ο εγκέφαλος το βρίσκει πιο εύκολο όταν του δώσεις μια εντολή με μια λέξη κλειδί για να λειτουργήσει άμεσα για την μείωση του θυμού. Προτείνουμε στους παίκτες να χρησιμοποιούν την λέξη «πάγος» για να τους θυμίσει ότι πρέπει να έχουν τον έλεγχο και αυτό πρέπει να γίνει σε κλάσματα δευτερολέπτου, διαφορετικά ο θυμός θα επηρεάσει την συγκέντρωση και την προσοχή του παίκτη.

Συγκέντρωση όλοι οι προπονητές απαιτούν το 10 τοις % της συγκέντρωσης των παικτών τους αλλά….. λίγοι το πετυχαίνουν, και αυτό γιατί ο προ-μετωπιαίος λοβός είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκέντρωση και αγωνίζεται να επεξεργαστεί συνειδητά και ταυτόχρονα πολλά ερεθίσματα. Γι’ αυτό λέμε στους παίκτες να επικεντρωθούν μόνο σε τρία πράγματα. Θα πρέπει να είναι πράγματα που μπορούν να ελέγξουν». Ένας επιθετικός παραδείγματος χάρη δεν μπορεί να ελέγξει τα γκολ, αλλά μπορεί να ελέγξει την κίνησή του, την ενέργεια και την ποιότητα του χτυπήματος του. Ακούγεται απλοϊκό, αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την εργαλειοθήκη του εγκεφάλου.

Αυτός ο κρυφός ψυχολογικός οπλισμός που δεν είναι ορατός στις τηλεοπτικές κάμερες και στους οπαδούς στις κερκίδες, φαίνεται σίγουρα στο παιχνίδι και στην αποτελεσματικότητα των παικτών.

Δρ Χαρά Νομικού Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου Le MiraiL ΙΙ Jean Jaurès

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Εθνική Γυναικών: Οι κλήσεις για τους αγώνες με Νησιά Φερόε και Ανδόρα

Ανακοινώνονται τα ονόματα των ποδοσφαιριστριών που κάλεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αλέξανδρος Κατηκαρίδης, για τους αγώνες της Α΄προκριματικής φάσης του EURO Γυναικών με τα Νησιά Φερόε (Ηράκλειο, “Θ....

Εθνική Νεανίδων: Η αποστολή για τα προκριματικά του Euro WU-19

Ο προπονητής της Εθνικής Νεανίδων Γιώργος Παπακώστας κάλεσε 20 ποδοσφαιρίστριες, οι οποίες συνθέτουν την αποστολή για τους αγώνες της Εθνικής στην 2η...

Η κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών 2023-2024

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών 2023-2024. Σε αυτό συμμετέχουν 34 ομάδες. Θα διεξαχθεί σε 8 ομίλους με τη μορφή νοκ...

EURO 2025: Η κλήρωση και οι αντίπαλοι της Εθνικής Γυναικών

Με το Μαυροβούνιο, την Ανδόρα και τα Νησιά Φερόε κληρώθηκε η Εθνική Γυναικών στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών 2025.

Recent Comments