Ο χειμώνας μεταξύ άλλων είναι η εποχή ιώσεων και κρυολογημάτων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την πεσμένη άμυνα του οργανισμού ευνοούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα που σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μας κρατήσουν καθηλωμένους στο κρεβάτι για ημέρες.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ανάλογα με την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αποκριθεί.
Υπάρχουν τρόποι πρόληψης αλλά και γρήγορης ανακούφισης από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματο
Πώς μπορεί να προληφθεί το κρυολόγημα;Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ιώσεις και κρυολογήματα; Ιδού τα βασικά όπλα πρόληψης:
Το κλειδί βρίσκεται στην άμυνα του οργανισμού: Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος και οι κακές διατροφικές συνήθειες μας κάνουν ευάλωτους, ρίχνοντας τις άμυνες τους οργανισμού. Η διατροφή και ο σωστός ύπνος είναι βασικά. Φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Σε περιόδους δε που χρειάζεται έξτρα τόνωση, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Σωστό πλύσιμο χεριών: Το σωστό πλύσιμο των χεριών κρίνεται αναγκαίο, ειδικά μετά τη χρήση καθημερινών αντικειμένων όπως για παράδειγμα η χειρολαβή στο λεωφορείο, το τηλέφωνο ή κάποιο τηλεχειριστήριο. Αν το πλύσιμο με νερό και σαπούνι δεν είναι εφικτό, απολυμαντικά μαντηλάκια ή αντισηπτικό υγρό μπορούν να δώσουν τη λύση.
Προσοχή στο συνωστισμό: Σε περίοδο που κυκλοφορούν ιώσεις, η αποφυγή του συνωστισμού κρίνεται αναγκαία. Επειδή, ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ο σωστός αερισμός των κλειστών χώρων και η ανανέωση του αέρα λειτουργούν προληπτικά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται το άγγιγμα του προσώπου και ειδικά των ματιών.
Γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Αν οι παραπάνω συμβουλές δε λειτουργήσουν και τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανιστούν μπαίνει σε εφαρμογή το plan b που δεν είναι άλλο από τη γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα ο βήχας, ο πονόλαιμος, η ρινική συμφόρηση και η κόπωση.
Ανάπαυση: Τίποτα δε θεραπεύει καλύτερα μια ασθένεια από την τόνωση του ανοσοποιητικού, κάτι που επιτυγχάνεται με τον ύπνο. Ο οργανισμός προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να επανέλθει και η σωστή ανάπαυση του δίνει τα απαραίτητα όπλα για να το πετύχει.
Σωστή διατροφή: Η πλούσια σε βιταμίνες διατροφή δε λειτουργεί μόνο προληπτικά αλλά επιταχύνει την ανάρρωση, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει και να επιτεθεί στον ιό. Βιταμίνη C και εχινάτσια κρατούν τα σκήπτρα στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος όπως επίσης και το σκόρδο και ο ψευδάργυρος.
Αποσυμφόρηση: Ρινικά σπρέι, καραμέλες για το λαιμό και άλλα σκευάσματα που δε χρειάζονται απαραίτητα συνταγή γιατρού μπορούν να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Οι πλύσεις με πίδακες αλατόνερου είναι επίσης ανακουφιστικές και βοηθούν στο να διατηρούνται τα ιγμόρεια καθαρά.
Επαρκής πρόσληψη υγρών και ενυδάτωση: Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το αλκοόλ και ο καφές καλό είναι να αποφεύγονται σε περιόδους κρυολογήματος όπου χρειάζεται καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Η ενυδάτωση ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ενώ η πρόσληψη των υγρών βοηθάει στην υγροποίηση της βλέννας και την αποβολή της από τη μύτη.
Πηγή: wecare.gr