Διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο της διασποράς του κορονοϊού, έχοντας επηρεάσει ραγδαία τη ζωή και την καθημερινότητά μας, κατά την οποία η κύρια προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία των ευπαθών ομάδων από τον εχθρικό ιό.
Εξίσου σημαντική όμως για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία μας, είναι να διατηρήσουμε τη συνήθη φυσική δραστηριότητα και να αθλούμαστε κανονικά και με μέτρο, χωρίς βέβαια να φτάνουμε σε ακραία επίπεδα κόπωσης. Στην ίδια γραμμή, θα πρέπει να συμβαδίσει πια και η προπόνησή μας…
• του Γιώργου Λουφέκη – Head coach του L-crew
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις, αν θέλουμε να δούμε την αισιόδοξη πλευρά της σοβαρότατης κατάστασης που βιώνει όλος ο κόσμος, όσον αφορά εμάς τους ίδιους ως αθλητές και αθλούμενους αλλά και το δρομικό κίνημα, μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, σύμφωνα πάντα με τις απαραίτητες οδηγίες και προφυλάξεις που έχουν ανακοινωθεί από τους επίσημους φορείς.
Τι ακριβώς θα πρέπει να αλλάξουμε;
Καταρχάς εφόσον το δρομικό κομμάτι ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας φροντίζουμε:
• Την ενυδάτωσή μας! Ξεκινάμε την προπόνηση ενυδατωμένοι. Εάν έχουμε γιλέκο ή ζώνη, παίρνουμε μαζί μας νερό αλλιώς κρατάμε στο χέρι ένα μπουκαλάκι και το αφήνουμε σε σημείο που ξέρουμε πως θα ξαναπεράσουμε για να πιούμε (φροντίζουμε μετά να το πετάξουμε, ούτως ώστε να μην ρυπαίνουμε την πόλη μας).
• Οι διαλειμματικές προπονήσεις! Στο ζέσταμά μας μπορούμε να μετρήσουμε κάποιες αποστάσεις όταν έχουμε συγκεκριμένα μέτρα, ή μετατρέπουμε να μέτρα (απόσταση) σε λεπτά (χρόνο). Όταν δηλαδή έχουμε 10×400μ μπορούμε να την μετατρέψουμε σε 10×80″. Επίσης καλό θα ήταν να αλλάξουμε το διάλειμμα και από στατικό να γίνεται χαλαρό τρέξιμο. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα αυξηθεί κατά περίπου 50%. Τα 60″ στατικό διάλειμμα δηλαδή, να γίνουν 90″ αργό τζόκινγκ.
• Ένταση. Εφόσον η προπόνηση δεν γίνεται σε ελεγχόμενο χώρο, καλό θα ήταν να αποφύγουμε υψηλές εντάσεις σκεπτόμενοι τον απρόβλεπτο παράγοντα (να πεταχτεί κάποιο όχημα, κάποιο αδέσποτο ή δεσποζόμενο ζώο) και να μην προλάβουμε λόγω κούρασης να αντιδράσουμε.
• Ρουχισμός. Ντυνόμαστε σκεπτόμενοι ότι δεν θα αλλάξουμε ρούχα κατά την διάρκεια της προπόνησης, παρά μόνο όταν μπούμε στο σπίτι. Επίσης προτιμάμε ανοιχτά – ευδιάκριτα χρώματα.
• Διατάσεις. Δεν ξεχνάμε τις διατάσεις επειδή μπήκαμε μέσα στο σπίτι. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο όταν επιστρέψουμε. Επίσης καλό θα ήταν να κάνουμε ελαφριές διατάσεις πριν βγούμε από το σπίτι για την προπόνηση. (Όχι υπερβολές εφόσον δεν έχει προηγηθεί κατάλληλο ζέσταμα).
Είναι σημαντικό η κατάσταση που επικρατεί να μην επηρεάσει την ψυχολογία μας περισσότερο από όσο πρέπει.
Προσέχουμε, τηρούμε τα μέτρα προστασίας με στόχο τον περιορισμό του ιού, σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, αλλά αφιερώνουμε χρόνο και για τις ατομικές μας ανάγκες. Μην ξεχνάμε ότι εν μέσω πανδημίας η πολιτεία αναγνωρίζει την άθληση σαν μια αναγκαιότητα ως προς το σώμα και την υγεία μας.
Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης… όχι διάθεσης!
Πηγή: irunmag.gr