Η έμπειρη μεσοαμυντικός της ΑΕ Οδυσσέας Γλυφάδας, Κωνσταντίνα Μυλωνά, μας μίλησε για τη φετινή ιδιαίτερη χρονιά του ”μίνι” πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής και στο οποίο η ομάδα των Νοτίων Προαστίων πάλεψε μέχρι την τελευταία αγωνιστική να βρεθεί, αλλά δεν τα κατάφερε να βρεθεί στην προνομιούχο δυάδα του Νοτίου ομίλου.
Η ίδια είναι Απόφοιτος Παιδαγωγικής σχολής και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, ενώ για να αντεπεξέλθει στην δύσκολη και κρίσιμη καθημερινότητα εργάζεται ως υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία στο κομμάτι του αθλητισμού. Αναλυτικά η αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη από την Κωνσταντίνα Μυλωνά που ολοκλήρωσε τον επίλογο της συζήτησης μας με την ευχή το ποδόσφαιρο γυναικών της χώρας μας να πάρει τη θέση που του αρμόζει!
Αναλυτικά η συνέντευξή της παρακάτω:
1.Σε ποια ηλικία ξεκίνησες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα και ποιοι οι λόγοι προσέλκυσης σου στον ”βασιλιά” των σπορ;
”Σε ομάδα ξεκίνησα επίσημα στα 13 μου έτη, στη Χαραυγή Κερατσινίου, αλλά από μικρότερη ηλικία έπαιζα με αγόρια στο σχολείο και στις αλάνες. Ο πατέρας μου νόμιζε ότι θα βγάλει το γιο-γκολτζή μιας και του άρεσε το ποδόσφαιρο, γνωρίζετε πως είναι οι άντρες με το πρώτο παιδί, σου λέει θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο! Γεννήθηκα όμως και εγώ και παλιότερα δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο ένα κορίτσι να παίξει ποδόσφαιρο. Παρόλο που δεν περίμεναν την εξέλιξη αυτή, ότι θα ασχοληθώ δηλαδή με το ποδόσφαιρο, θα συνεχίσω και θα το αγαπήσω, εντούτοις οι γονείς μου δεν είχαν κάποιο πρόβλημα, ίσα ίσα ήταν υποστηρικτικοί και προχωρημένοι για την τότε επαφή (μιλάμε άλλωστε για 17 χρόνια πριν). Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο ήταν ο βασικότερος λόγος που ασχολήθηκα με το υπέροχο αυτό ομαδικό άθλημα.”
2.Σε ποιες ομάδες αγωνίστηκες και σημαντική ή περίεργη στιγμή σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική σου διαδρομή;
”Αγωνίστηκα σε αρκετές ομάδες. Ενδεικτικά η πρώτη μου ομάδα ήταν η Χαραυγή Κερατσινίου, στη συνέχεια ακολούθησαν ο Ήφαιστος Περιστερίου, η Καλλιθέα, ο Ατρόμητος Αθηνών από ομάδες της Α’ Εθνικής και έπαιξα σε ομάδες Β’ Εθνικής για τέσσερα χρόνια και Γ’ Εθνική για ένα χρόνο (όπου ανεβήκαμε κατηγορία). Οι χρονιές με τον Ήφαιστο και την Καλλιθέα ξεχωρίζουν σίγουρα, διότι πρωταγωνιστούσαμε στην Α’ Κατηγορία για χρόνια και ανήκαμε στις τρεις κορυφαίες ομάδες. Με την φανέλα του Ατρόμητου τα πήγαμε αρκετά καλά με νεανική ομάδα και όλο και ανεβαίναμε επίπεδο. Φυσικά και με τις υπόλοιπες ομάδες που αγωνίστηκα, έζησα μοναδικές στιγμές! Επίσης, σημαντικές εμπειρίες αποκόμισα ως μέλος στα Εθνικά κλιμάκια που είχα την τιμή να τα υπηρετήσω για αρκετά χρόνια παλαιότερα!”
3.Νέος ποδοσφαιρικός σταθμός η ΑΕ Οδυσσέας Γλυφάδας. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
”Για χρόνια ήμουν αντίπαλος με την ομάδα της Γλυφάδας στις ομάδες που αγωνιζόμουν. Μου πρότειναν αρκετές φορές να πάω, αλλά η συνεργασία δεν κολλούσε. Πέρσι έπαιξα στην Αθηναϊκή Αγίου Δημητρίου, όπου και θα συνέχιζα αν δεν γινόταν όλο αυτό με την πανδημία. Έτσι αποφάσισα λοιπόν να αποδεχθώ την πρόταση της Γλυφάδας, να παίξω στην Α’ Κατηγορία αυτό το χρονικό διάστημα μιας και οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως γνωρίζετε βρίσκονταν σε αδράνεια! Ήθελα να αγωνιστώ, να προπονούμαι και ήταν το κατάλληλο timing για όλα αυτά.”
4.Μια παράξενη και δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας. Οι συνέπειες που επέφερε το λουκέτο στα γήπεδα, αλλά και σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής, κατά τη δική σου γνώμη;
”Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν περίμενε όλο αυτό που έχει συμβεί με τον κορονοιό και την πανδημία. Ήρθαν τα πάνω-κάτω και δυστυχώς η ζωή όλων μας ανατράπηκε σε πολλά επίπεδα. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Δημιουργήθηκαν βιοποριστικά, οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα στους ανθρώπους και πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη στο μέλλον μιας και θα φανούν τα ελλείμματα ακόμη περισσότερο!”
5.Η φετινή Α’ Εθνική ήταν χωρισμένη σε δύο ομίλους. Με βάση την εμπειρία σου παραμένει ανταγωνιστική ή χάνει την παλιά της αίγλη;
”Ιδανικό θα ήταν η Α’ Εθνική να είναι σε μια κατηγορία, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι το σωστό, αυτό πρέπει να ισχύει αν θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον το πρωτάθλημα και να αποκτήσει την θέση που του αξίζει. Πρέπει ξεκάθαρα να γίνει πανελλήνιας εμβέλειας η Α’ Εθνική και οι δύο όμιλοι θα πρέπει να είναι λύση μόνο έκτακτης ανάγκης, όπως στην προκειμένη περίπτωση λόγω της πανδημίας.”
6.Το προσωπικό σου σχόλιο για τον φετινό νότιο όμιλο της Α’ Εθνικής και η απουσία της Γλυφάδας από τους τελικούς αγώνες; Ποιο ματς έπαιξε καθοριστικό ρόλο;
”Στο νότιο όμιλο τις ομάδες τις γνώριζα πολύ καλά, οι διαφορές με τις περισσότερες ήταν πολύ μικρές και ο όμιλος ήταν ανταγωνιστικός μέχρι το τέλος, γεγονός που αποτυπώνεται και βαθμολογικά. Η ομάδα μας ήταν ένα κλικ καλύτερη από τις υπόλοιπες, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε δυστυχώς και σε αυτό συντέλεσαν διάφοροι λόγοι. Σίγουρα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξη αυτή, αλλά συνέβη και δεν αλλάζει, οπότε συνεχίζουμε! Προσωπικά αντιμετώπισα πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι και έμεινα εκτός, χωρίς να μπορώ να βοηθήσω πέρα από τέσσερα ματς στην αρχή. Ήμουν τυχερή στην ατυχία μου που δεν έπαθα κάτι πιο σοβαρό. Ξεκάθαρα καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο προτελευταίος αγώνας εκτός έδρας με τις Αβαντίδες. Σε αυτό το παιχνίδι τα πράγματα πήγαν όλα στραβά από την αρχή μέχρι το τέλος, ηττηθήκαμε (2-1)και το αποτέλεσμα ήταν πλασματικό, αν κάποιος έβλεπε όλο τον αγώνα. Θα συνέβαινε μια φορά στο εκατομμύριο τέτοιο πράγμα και ήταν αυτή η φορά-κανείς δεν το πίστευε ούτε οι ίδιες, ούτε ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, ότι είναι απρόβλεπτο. Αυτά συμβαίνουν, θα ξανασυμβούν και προχωράμε… Το σημαντικότερο όπως έχω ξαναπεί είναι η υγεία. Εγώ θέλω να δώσω από καρδιάς συγχαρητήρια σε όλες τις κοπέλες που αγωνίστηκαν σε αυτό το ιδιαίτερο πρωτάθλημα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις Αβαντίδες και την Αγία Παρασκευή που πέρασαν στα τελικά του πρωταθλήματος από το Νότιο όμιλο! Να δούμε ωραία ματς στο μεγάλο και μικρό τελικό κι ας κερδίσει ο καλύτερος! Αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά, άλλωστε μετά δεν μας χωρίζει κάτι πραγματικά!”
7.Προσωπικά το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός τι συμβολίζει;
”Ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση το ποδόσφαιρο συμβολίζει για μένα κάτι ξεχωριστό. Είναι τρόπος ζωής και υγεία. Μου δημιουργεί σωματική και ψυχική ισορροπία, με ολοκληρώνει και με ευχαριστεί. Είμαι κομμάτι του αθλητισμού.”
8.Όσον αφορά την κύρια καθημερινή σου δραστηριότητα εκτός γηπέδων, αλλά και οι μελλοντικές σου φιλοδοξίες που αποσκοπούν;
”Τώρα εργάζομαι σε μια ιδιωτική εταιρεία στο κομμάτι του αθλητισμού. Είμαι απόφοιτη παιδαγωγικών και πρόσφατα ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στην Ειδική Αγωγή. Ασχολούμαι χρόνια και με την προπονητική σε ακαδημίες ποδοσφαίρου. Θέλω να εξελίσσομαι, να αποκτώ γνώσεις και εφόδια που θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία μου. Να ανελιχθώ εργασιακά και να επιτευχθούν οι στόχοι μου. Να έχω την υγεία μου και να συνεχίζω να παίζω ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια.”
9.Μια νέα γυναίκα όπως εσύ έχει αγωνία για το μέλλον με βάση τα όσα συμβαίνουν τώρα;
”Εννοείται πως έχω αγωνία και με προβληματίζει η κατάσταση που επικρατεί κι όσα συμβαίνουν γύρω μου. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη διότι έτσι είμαι σαν άνθρωπος άλλωστε, είμαι θετική όπως και να βρίσκω λύσεις και να προχωράω μπροστά! Πιστεύω ότι ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΣ,ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΑΣ…”
10.Πιστεύεις πως η κοινωνία δίνει τα πατήματα για να ανελιχθεί μια γυναίκα;
”Είμαστε ακόμα πίσω σαν κοινωνία σε πολλά επίπεδα, παρ’όλα αυτά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να γίνονται κάποια βήματα προόδου σιγά σιγά. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να ανελιχθεί, υπάρχει καχυποψία και ρατσισμός (αν είναι αρκετά καλή, αν θα τα καταφέρει, ανδροκρατούμενοι χώροι) και χρειάζεται τρομερή προσπάθεια και αγώνα, όχι όμως ακατόρθωτο.”
11.Κλείνοντας,Κωνσταντίνα θα ήθελα το δικό σου ευχετήριο μήνυμα.
”Θα ήθελα να ευχηθώ ψυχική και σωματική υγεία σε όλο τον κόσμο! Να επιστρέψουμε το συντομότερο στην κανονικότητα και στα γήπεδα φυσικά! Επίσης, εύχομαι το ποδόσφαιρο γυναικών της χώρας μας να αναβαθμιστεί, να γίνει επαγγελματικό και να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει!!!”
Επιμέλεια: Ηλίας Σχορτσιανίτης