Έπειτα από 22 χρόνια η Μιράιλδες Μασιέλ Μότα ή αλλιώς «το μυρμήγκι», θα πατήσει ξανά το χώμα στην Μπαΐα, ώστε να… συνεχίσει την καριέρα της.
Παρουσία σε 7 Παγκόσμια Κύπελλα (ντεμπούτο στα 17 έτη της, δύο χαμένοι τελικοί). Ρεκόρ όλων των εποχών, είτε σε αντρικό, είτε σε γυναικείο επίπεδο. Φόρεσε τη φανέλα της «σελεσάο» σε 6 Ολυμπιακούς Αγώνες (κανένα χρυσό μετάλλιο).
Μετρά 200 (ναι, σωστά διαβάζετε) συμμετοχές με την Εθνική Γυναικών της Βραζιλίας. Πριν από χρόνια βρέθηκε στη χώρα μας για το «Αθήνα 2004». Η Φορμίγκα δεν είναι απλά μία ποδοσφαιρίστρια. Είναι θρύλος, ετών 43 και δηλώνει διατεθειμένη να παίζει ποδόσφαιρο έως τα 45 της.
Πρωταθλήτρια με την Παρί Σεν Ζερμέν
Πριν από τέσσερα χρόνια, ούσα 39 ετών, η πολύπειρη μέσος έριξε άγκυρα στο Παρίσι. Σκοπός της να προσδώσει τις γνώσεις, τα… φώτα της, στο νεανικό σύνολο της PSG. Ο πρόεδρος της πρωτευουσιάνικης ομάδας, Νασέρ Αλ Κελαΐφι… κουράστηκε να παρακολουθεί τα τρόπαια να πηγαίνουν στην υπερ-δύναμη Λυών. Θέλησε να δυναμώσει και το γυναικείο τμήμα.
Η Λυών είναι μία ομάδα που κατέκτησε 7 (!) Τσάμπιονς Λιγκ από το 2011 και μετέπειτα. Στη γαλλική Λίγκα έκανε περίπατο. Μέτρησε 14 συνεχόμενους τίτλους. Η ΠΣΖ, την ίδια περίοδο (από το 2011) τερμάτισε 8 φορές στη 2η θέση. Φέτος, όμως, ήταν η στιγμή της.
Πρώτα την απέκλεισε στον εμφύλιο του Champions League, στα προημιτελικά (συνολικό 2-2, με το εκτός έδρας γκολ). Στις 30 Μαΐου την αντιμετώπισε σε εξ’ αναβολής ματς πρωταθλήματος. Η Παρί ήταν έναν βαθμό μπροστά από τη Λυών. Το 0-0 τη διατήρησε εκεί.
Την Παρασκευή (4/6) το βράδυ έπαιξαν ταυτόχρονα τη μάχη του τίτλου. Η νέα πρωταθλήτρια, επικράτησε 3-0 της Ντιζόν. Η Λυών, που έχασε τα πρωτία φέτος σε Γαλλία και Ευρώπη, νίκησε τη Φλερί 8-0, χωρίς, ωστόσο, αντίκρισμα. Το πρώτο πρωτάθλημα της Paris Saint Germain Feminine είναι γεγονός! Η ίδια, παίζοντας στην 27η σεζόν της καριέρας της, συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με το γαλλικό κλαμπ.
Με πρότυπο τον Ντούνγκα
Χρόνια τώρα η Φορμίγκα παίζει με την εμπειρία της. Πρότυπο αθλήτριας, αντέχει μια χαρά για να βγάλει 90λεπτο, αλλά οι απαιτήσεις του σπορ αυξήθηκαν. Όπως άλλαξε και το παιχνίδι το οποίο υπηρετεί πιστά: «υπάρχει εξέλιξη στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Φυσικά δεν τη βλέπουμε στο 100% των συλλόγων. Αλλά σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για μία αλλαγή. Βλέπουμε συλλόγους με πλάνο και επενδύουν σε παίκτριες».
Κινείται στη μεσαία γραμμή. Καθοδηγεί μαεστρικά τις συμπαίκτριές της. Κόβει τον… αέρα των αντιπάλων και τις μπάλες στο κέντρο. Μεγάλωσε βλέποντας τον Ντούνγκα να τελειοποιεί το παιχνίδι του. Το ίδιο θέλησε να πράξει και η ίδια.
Κατερίνα Φαλίδα: «Επηρέαζε από τότε όλη την ομάδα»
Η Κατερίνα Φαλίδα, ομοσπονδιακή προπονήτρια μας, στις Νεάνιδες και Κορασίδες, ήταν από τις τυχερές. Παρακολούθησε την σπουδαία αυτή αθλήτρια, δια ζώσης, στο Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 26 Αυγούστου 2004, κόντρα στις ΗΠΑ. Η Βραζιλία ηττήθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων από τις ΗΠΑ (2-1 στην παράταση).
«Τότε ήταν ένας τελικός γεμάτος με αστέρια. Και οι Αμερικανίδες και οι Βραζιλιάνες ήταν όλες τους ξεχωριστές και σε τοπ επίπεδο», θυμάται η ομοσπονδιακή προπονήτρια και επικεντρώνεται στην 43χρονη αστέρα: «η Φορμίγκα ξεχώρισε για το πάθος της. Είναι ποδοσφαιρίστρια που επηρεάζει το παιχνίδι της ομάδας, κυρίως με το χαρακτήρα της. Η μαχητικότητα έδινε το κάτι παραπάνω. Ήταν απροσπέλαστη, ο βράχος, στο κέντρο, για τις Βραζιλιάνες».
Η αλλαγή φρουράς στο γαλλικό πρωτάθλημα, εξηγείται ως εξής: «λογικό ήταν να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, αν δει κανείς το ρόστερ που διαθέτει. Με συνταγή… Λυών φρόντισε να φτάσει στην κορυφή. Ενέταξε σταδιακά στο δυναμικό της παίκτριες παγκόσμιας κλάσης, βλέπε τις Έντλερ, Λόρενς, Κουκ, Μπάχμαν, Λούνα, Παρέδες, Ναντίμ, όπως φυσικά και τη Φορμίγκα και πλέον αποτελεί κάτι σαν All Star ομάδα».
Η καριέρα της σε… ταινία
Όσκαρ δύσκολα θα αποσπάσει. Άγνωστες πτυχές, ωστόσο, της σπουδαίας πορείας της στο γυναικείο ποδόσφαιρο, σίγουρα θα μας προσφέρει. Στα τέλη του 2021, η εταιρεία παραγωγής Janela do Mundo, θα αρχίσει τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ που αφορά τη θρυλική Βραζιλιάνα παίκτρια. Στη σκηνοθεσία θα είναι η Tais Amordivino.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει κυρίως το ξεκίνημα της προσπάθειάς της. Τότε, στα παιδικά χρόνια (12), οπότε και δεν επιτρέπονταν καν σε Γυναίκες να ασχολούνται με το άθλημα. «Μεγαλύτερο επίτευγμά μου αποτελεί η νίκη επί της προκατάληψης και η θέση του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Βραζιλία σήμερα», ομολογεί η Φορμίγκα και θυμάται επίσης: «έχω 4 αδέρφια. Δεν μου επέτρεπαν να παίζω μαζί τους. Ούτε, όμως, με τα άλλα κορίτσια. Μας αποκαλούσαν λεσβίες και άχρηστες. Δεχόμασταν… ξυλιές, επειδή απλά παίζαμε ποδόσφαιρο».
Το ντοκιμαντέρ θα είναι κάτι καινούργιο για την ίδια. Ήδη, πάντως, είδε τον… καρτουνίστικο χαρακτήρα της να πρωταγωνιστεί στη σειρά “Turma da Monica” (η τάξη της Μόνικα) του περίφημου σκιτσογράφου, Mauricio de Souza.
Θα εργάζεται σαν… μυρμήγκι μέχρι τα 45!
Μετά από 4 χρόνια στην Παρί, επιστρέφει στη Σάο Πάολο. Όχι για να πάρει… σύνταξη. Πέρασαν 22 χρόνια (1999). Τώρα, ξανά στη – γνήσια – βάση της (μιας και αγωνίστηκε από το 2011 έως το 2017 στη Σάο Ζοζέ).
«Είμαι χαρούμενη που επιστρέφω στη Βραζιλία. Θέλω να βρίσκομαι πιο κοντά στην οικογένεια μου», αιτιολόγησε την απόφασή της η Βραζιλιάνα ρέκορντμαν σε συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, που έχασε τον πατέρα της, σε ηλικία 8 μηνών. Στις 21 Ιουνίου θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της Σάο Πάολο.
Σίγουρη η συμμετοχή της (η 7η παρακαλώ, σερί από το 1996) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Εκεί θα ολοκληρώσω την καριέρα μου στην Εθνική ομάδα. Το αντίο μου, ωστόσο, αργεί ακόμα. Σκοπεύω να αγωνίζομαι για άλλα δύο χρόνια, Θεού θέλοντος.Τότε θα είμαι 45 ετών».
Βλέπει μακροπρόθεσμα και επιθυμεί να αξιοποιήσει το ρόλο και τη δημοσιότητά της: «Χρειαζόμαστε Σχολές ποδοσφαίρου για Γυναίκες στα μεγάλα κλαμπ της χώρας. Ολόκληρη η Βραζιλία πρέπει να ανοίξει τις πόρτες στα νεαρά κορίτσια. Οτιδήποτε είναι στο χέρι μου, θα βοηθήσω».
Έως ότου φτάσει στο σημείο της αποχώρησης από την ενεργό δράση, θα συνεχίζει να δουλεύει ομαδικά και μεθοδικά, σαν το μυρμήγκι.
Επιμέλεια: Άλκης Τσαβδαράς