Οι Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες απέκτησαν συνδικαλιστική “φωνή” αφού πλέον θα εκπροσωπούνται από τον ΠΣΑΠΠ
Πριν από λίγες μέρες, μια εντυπωσιακή γυναικεία μορφή βρέθηκε δίπλα σε άνδρες συναδέλφους της και έκλεψε την παράσταση… Μπορεί η βράβευση του Λιονέλ Μέσι με το βραβείο του κορυφαίου της σεζόν να προκάλεσε ποικίλα σχόλια, όμως αυτή της Αλέξια Πουτέγιας δημιούργησε την ανάγκη… αναζήτησής της στο Διαδίκτυο προκειμένου το κοινό να μάθει τα πάντα γύρω από τη ζωή της. Μια ζωή που ταυτίστηκε από νωρίς με το ποδόσφαιρο, την εξέδρα του «Καμπ Νόου», το χορτάρι, την μπάλα…
27 χρόνια μετά τη γέννησή της, η Καταλανή έγινε πρωταγωνίστρια σειράς παιδικών βιβλίων με τίτλο «Alexia Superfutbolista». «Δεν το έκανα για τα χρήματα» τόνισε, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο BBC, «αλλά για να αλλάξω το ποδόσφαιρο. Για να δείξω ότι σε αυτό το υπέροχο σπορ υπάρχει χώρος για όλους: άνδρες, γυναίκες και για όλες τις φυλές».
Υπάρχει, ωστόσο, πράγματι χώρος για όλους, όλες και όλα στο ποδόσφαιρο; Ας επιστρέψουμε πίσω στην Ελλάδα κι ας θυμηθούμε την κατάσταση την οποία βιώνουν οι Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες, που για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα θα χρειαστεί να το κάνουν παρακάμπτοντας υποτιμητικές συμπεριφορές, σεξιστικά σχόλια σε βαθμό παρενόχλησης, αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές.
Στο τέλος της ημέρας και αφού θα έχουν πετύχει μια μοναδική υπέρβαση, θα αναγκαστούν να συνδυάσουν το ποδόσφαιρο με μια «κανονική» δουλειά, καθώς ως ερασιτέχνες ή ημιεπαγγελματίες απλώς δεν έχουν την πολυτέλεια να μη δουλεύουν. Στη χώρα μας το ποδόσφαιρο γυναικών βρίσκεται υπό την σκέπη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ως ερασιτεχνικό αλλά ενισχύεται ελάχιστα σε σχέση με τα χρήματα που λαμβάνει η ΕΠΟ από τα προγράμματα των FIFA και UEFA γι’ αυτόν τον σκοπό.
Παράλληλα, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες οι Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες δεν εκπροσωπούνταν και από κανένα συνδικαλιστικό όργανο, όντας αφημένες στην τύχη τους. Αυτό ήρθε να το αλλάξει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του «άνοιξε» το καταστατικό του και τις πόρτες του στις αθλήτριες του ποδοσφαίρου. Άλλαξαν μάλιστα και τα αρχικά, καθώς στον ΠΣΑΠ προστέθηκε ακόμη ένα «Π», ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών. Βέβαια, το ζήτημα είναι η ουσιαστική αλλαγή που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια ιστορική απόφαση.
«Είναι ριζική αλλαγή, δεν προστέθηκε μόνο ένα ‘Π’ στα αρχικά μας, είναι ιστορική αλλαγή, είναι μια μεγάλη γροθιά απέναντι στις διακρίσεις, γιατί είδαμε όλο αυτό το διάστημα ότι οι θεσμικοί φορείς δεν αντιμετώπιζαν το ίδιο άνδρες ποδοσφαιριστές και γυναίκες ποδοσφαιρίστριες. Πλέον μπορούν και οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες να έχουν φωνή και από τις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιες και οι ίδιες» θα πει σχετικά στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΠΣΑΠ Γιάννης Μπράχο θα σημειώσει: «Υπάρχουν ποδοσφαιρίστριες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε αγώνες της Εθνικής ομάδας γιατί πρέπει να δουλεύουν. Γι’ αυτό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο η ΕΠΟ εισπράττει γύρω στο 1-1,5 εκατ. από προγράμματα των FIFA και UEFA, τα οποία δεν επιστρέφονται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, το απαιτούν οι καιροί αλλά και οι συνομοσπονδίες, όπως φαίνεται και από το βάρος που δίνουν μέσα από την Ολιστική Μελέτη».
Οι Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες κυρίως επιδιώκουν να φύγουν από την Ελλάδα και να αγωνιστούν σε ομάδες του εξωτερικού. Για τα χρήματα; Όχι μόνο. Κυρίως γιατί απαιτούν σεβασμό και πλέον μπορούν να τον διεκδικήσουν.
Επιμέλεια: Αλέκα Ζουμή
Πηγή: avgi.gr